Saltar al contenido

Android en libertad, un breve resumen

🇪🇸 Lectura en español disponible aquí.

La setmana passada vam tenir una xerrada/mini-taller sobre com maximitzar l’ús lliure d’Android, i vam poder enfrontar-nos a diversos desafiaments imposats per la monopolització de Google de molts serveis que ofereix el sistema operatiu d’Android, generant dependències en aplicacions tan essencials per a molta gent com són les aplicacions bancàries, etc.

Tot i així, ací vos deixem algunes de les eines de les quals es va parlar, per si de cas tens interès en aprofundir. Les anem a separar per categories segons el seu nivell de facilitat. Et resulta molt complicat? Vine un dia a un dels nostres esdeveniments!

Per a tots els públics

Independentment de si vols (o pots) instal·lar un sistema operatiu lliure de Google, hi ha una sèrie de coses que podem fer tots amb el nostre telèfon Android sense cap problema.

F-Droid: un essencial

F-Droid és una «botiga» d’aplicacions alternativa a l’arxiconeguda com Google Play Store, on s’ofereixen (per defecte) aplicacions lliures, compilades per la pròpia organització de F-Droid, i que per tant assegura (si confies en l’organització) les llibertats pertinents del codi obert.

És bastant fàcil d’instal·lar, en la seva web tenen un enllaç a la seua descàrrega, encara que si no t’aclares, pots contactar-nos o acostar-te a qualsevol dels nostres esdeveniments i t’ajudarem.

Et sorprendrà veure moltes aplicacions que no estan disponibles en la Play Store de forma gratuïta, com per exemple:

En algun moment farem algun article sobre aplicacions concretes que ens agraden i usem constantment de F-Droid, però en aquest taller, prestarem especial atenció a:

  • OsmAnd i OrganicMaps: navegadors GPS complets, alternatives a Google Maps
  • Telegram FOSS: compilació del client de Telegram amb components lliures
  • Breezy Weather: una aplicació del temps bonica i sense seguiment
  • FitoTrack: per als teus entrenaments i carreres
  • Fossify Calendar: fes una ullada a totes les apps de Fossify, vaja
  • HeliBoard: un teclat completíssim, lliure i funcional sense l’espionatge del teclat de Google!
  • K-9 Mail i Fairemail com a alternatives a Gmail

Repositoris alternatius de F-Droid

A més, l’aplicació de F-Droid, com tot bon programari lliure, permet que pugues triar fonts alternatives d’aquests repositoris d’aplicacions. La nostra principal recomanació seria que inclogueres també el repositori d’IzzyOnDroid.

Si fas clic ací podràs revisar un tutorial propi de F-Droid per a afegir repositoris externs.

Navegadors: no a Google Chrome, sí a Firefox

El navegador web és, cada dia més, el programa més important i crític que corre en el teu dispositiu.

Des de l’associació creiem que Google Chrome és una eina nefasta en general, però especialment en Android, ja que ací ni tan sols es té l’opció d’instal·lar extensions, o add-ons; aquestes eines són fonamentals per a un ús honest, privat i eficient de la navegació web, i a Google no li interessa que navegues com tu consideres apropiat.

És per això, que encoratgem la instal·lació de Firefox o altres navegadors que et donen opcions per a millorar la teua privacitat (a més usant programari lliure); encara que segurament parlarem sobre navegadors més profundament en un altre moment.

Per als manetes

Aquesta secció no és per a experts ni apassionats, sinó per a gent normal. Creiem que tothom hauria de sentir-se còmode amb el que demanem en aquesta secció, o que almenys algun familiar pròxim et puga ajudar fàcilment. Que no ho tens clar? Coneix-nos en algun dels nostres esdeveniments i t’ajudarem.

Universal Android Debloater: buida el teu Android d’aplicacions brossa

Hi ha un meravellós tros de l’univers anomenat Universal Android Debloater.
Es tracta d’un programa que pots fàcilment instal·lar tant per a GNU/Linux, com per a MacOS i Windows.
Aquest permet, quan connectes el teu Android a l’ordinador per USB, desinstal·lar i bloquejar aplicacions que no permet el teu dispositiu de normal.

En paraules directes des del seu README:

[…] té com a objectiu millorar la privacitat i el rendiment de la bateria eliminant aplicacions del sistema innecessàries i fosques. Això també pot contribuir a millorar la seguretat reduint (però no eliminant) la superfície d’atac.

Captura de pantalla del Universal Android Debloater (Next Generation)

Si saps un poc d’anglés, veuràs que el programa és bastant fàcil d’utilitzar; a més de què, segons la marca del teu telèfon, és capaç de pre-determinar coses com:

  • quines aplicacions pots desinstal·lar sense problemes: fliparies amb la quantitat de programes que no serveixen per a res, o només per recopilar metadades d’ús.
  • També podràs veure que pots desinstal·lar programes aparentment impossibles de desinstal·lar des del telèfon, com Google Chrome, Gmail, YouTube
  • aplicacions que farien perdre algunes característiques del telèfon: cada aplicació amb opció a desinstal·lar/blocar ve amb una petita descripció que generalment indica què podries perdre en desinstal·lar-la.
  • aplicacions que no tenen recomanada la seua desinstal·lació: aplicacions que, millors o pitjors, provocarien problemes prou importants en el teu sistema com per considerar eliminar-les. Però de nou, cada persona té les seues necessitats particulars…

A títol personal, cada vegada que alguna amistat es compra un telèfon nou, li passe el telèfon per aquest programa i mai he tingut ni un sol problema.
El telèfon senzillament és més reactiu, té menys anuncis, menys aplicacions brossa, i es torna una mica més nostre.

Llançadors lliures: una altra manera de limitar l’abús

A F-Droid podràs trobar molts launchers (la interfície on pots organitzar les teues aplicacions, posar un fons, els widgets…) lliures, on podràs fer coses molt interessants com:

  • evitar crides innecessàries als serveis de Google,
  • ocultar aplicacions abusives que no es poden desinstal·lar del sistema,
  • un munt de característiques més, depenent de l’opció que tries.
Captura de pantalla de un launcher alternativo, Pie Launcher

Vos deixem alguns exemples, encara que recomanem que investigueu, ja que cada persona té casos i necessitats completament diferents:

  • Ion Launcher: llançador simple, bonic i funcional
  • Pie Launcher: llançador amb un estil molt específic de «tarta» per llançar aplicacions ràpidament
  • mLauncher: un launcher minimalista

El projecte de Fossify acaba de llançar el seu nou llançador, ja disponible, i encara que és molt bàsic, es tracta d’una organització amb bastant recorregut impecable.

Per als entregats

Si vols portar el teu Android al següent nivell de llibertat, aleshores t’interessarà estudiar els conceptes de desbloqueig d’OEM, flasheig d’un sistema operatiu alternatiu i, per descomptat, rootear el teu telèfon.

Aquest tipus d’accions comporten més risc, ja que parlem en molts casos de fer alguna cosa que vulnera (per desgràcia) les garanties del producte que comprem, i on no existeix suport oficial generalment, per la qual cosa en molts casos s’ha de recórrer als recursos comunitaris, fòrums, etc.

A més, és probable que es comprometen moltes característiques, i que moltes aplicacions es neguen a donar una funcionalitat completa sota sistemes alternatius als oficials.

Això sí, és probablement l’única manera de desvincular completament a Google del teu telèfon.

LineageOS

Nosaltres hem experimentat amb èxit amb LineageOS, una distribució d’Android amb ampli suport en molts dispositius, i amb bastanta flexibilitat per ajustar-la al nivell de privacitat que consideres, usant projectes com MicroG per fer creure a algunes aplicacions que estan usant un Android google-ificat.

Captura de pantalla de la web de LineageOS

El que principalment ens encanta és que alguns dispositius amb més de 7 anys de vida poden comptar amb un Android modern i actual gràcies a aquest projecte.

/e/OS

Aquesta és una altra distribució d’Android, potser més professionalitzada, però amb un suport un poc més limitat quant a dispositius que ho admeten.

Captura de la web de Fairphone, donde anuncian que su teléfono tiene soporte oficial (e incluso se puede comprar directamente) con /e/OS

La idea d’aquesta companyia és oferir un «tot-en-u», però amb tecnologies lliures. Pots comprar dispositius directament instal·lats amb /e/OS o fer-ho tu mateix.

Coses al tinter

Hi ha algunes coses encara amb les quals podem seguir portant l’experiència del nostre Android a nivells més lliures i personalitzats en molts sentits com, per exemple, amb sistemes perquè les aplicacions no ens mostren anuncis, o moltes altres alternatives lliures a serveis privatius.

Hi ha altres grans temes que tractarem també en algun moment, com són:

  • navegadors web: com ja hem dit, són fonamentals hui dia
  • aplicacions de missatgeria: un gran debat, molt interessant, amb moltes estratègies i alguns sistemes més òptims que altres

Tens alguna idea? Creus que pots aportar alguna cosa? Apunta’t a algun dels nostres esdeveniments! També pots posar-te en contacte amb l’associació des de múltiples punts.

Moltes gràcies per la teua lectura, esperem haver-te donat alguna pinzellada interessant avui.


Lectura en español 🇪🇸

La semana pasada tuvimos una charla/mini-taller sobre cómo maximizar el uso libre de Android, y pudimos enfrentarnos a varios desafíos impuestos por la monopolización de Google de muchos servicios que ofrece el sistema operativo de Android, generando dependencias en aplicaciones tan esenciales para mucha gente como son las aplicaciones bancarias, etc.

Aún así, aquí os dejamos algunas de las herramientas de las que se hablaron, por si acaso tienes interés en profundizar. Las vamos a separar por categorías según su nivel de facilidad. ¿Te es muy complicado? ¡Vente un día a uno de nuestros eventos!

Para todos los públicos

Independientemente de si quieres (o puedes) instalar un sistema operativo libre de Google, hay una serie de cosas que podemos hacer todos con nuestro teléfono Android sin ningún problema.

F-Droid: un esencial

F-Droid es una «tienda» de aplicaciones alternativa a la archi-conocida como Google Play Store, donde se ofrecen (por defecto) aplicaciones libres, compiladas por la propia organización de F-Droid, y que por lo tanto asegura (si confías en la organización) las libertades pertinentes del código abierto.

Es bastante fácil de instalar, en su web tienen un enlace a su descarga, aunque si no te aclaras, puedes contactarnos o acercarte a cualquiera de nuestros eventos y te echaremos un cable.

Te sorprenderá ver muchas aplicaciones que no están disponibles en la Play Store de forma gratuita, como por ejemplo:

En algún momento haremos algún artículo sobre aplicaciones concretas que nos gustan y usamos constantemente de F-Droid, pero en este taller, prestamos particular atención a:

  • OsmAnd y OrganicMaps: navegadores GPS completos, alternativas a Google Maps
  • Telegram FOSS: compilación del cliente de Telegram con componentes libres
  • Breezy Weather: una aplicación del tiempo bonita y sin tracking
  • FitoTrack: para tus entrenamientos y carreras
  • Fossify Calendar: échale un ojo a todas las apps de Fossify, vaya
  • HeliBoard: un teclado completísimo, libre y funcional ¡sin el espionaje del teclado de Google!
  • K-9 Mail y Fairemail como alternativas a Gmail

Repositorios alternativos de F-Droid

Además, la aplicación de F-Droid, como todo buen software libre, permite que puedas elegir fuentes alternativas de estos repositorios de aplicaciones. Nuestra principal recomendación sería que incluyeras también el repositorio de IzzyOnDroid.

Si haces click aquí podrás revisar un tutorial propio de F-Droid para añadir repositorios externos.

Navegadores: no a Google Chrome, sí a Firefox

El navegador web es, cada día más, el programa más importante y crítico que corre en tu dispositivo.

Desde la asociación creemos que Google Chrome es una herramienta nefasta en general, pero especialmente en Android, ya que aquí ni siquiera se tiene la opción de instalar extensiones, o add-ons; estas herramientas son fundamentales para un uso honesto, privado y eficiente de la navegación web, y a Google no le interesa que navegues como consideras apropiado.

Es por ello, que encarecidamente recomendamos la instalación de Firefox u otros navegadores que te den opciones para mejorar tu privacidad (además usando software libre); aunque seguramente hablaremos sobre navegadores más profundamente en otro momento.

Para los manitas

Esta sección no es para expertos ni apasionados, sino para gente normal. Creemos que todo el mundo debería sentirse cómodo con lo que pedimos en esta sección, o que al menos algún familiar cercano te pueda echar un cable fácilmente. ¿Que no lo tienes claro? Conócenos en alguno de nuestros eventos y te ayudaremos.

Universal Android Debloater: vacía tu Android de aplicaciones basura

Existe un maravilloso trozo del universo llamado Universal Android Debloater.
Se trata de un programa que puedes fácilmente instalar tanto para GNU/Linux, como MacOS y Windows.
Éste permite, cuando conectas tu Android al ordenador por USB, desinstalar y bloquear aplicaciones que no permite tu dispositivo de normal.

En palabras directas desde su README:

[…] tiene como objetivo mejorar la privacidad y el rendimiento de la batería eliminando aplicaciones del sistema innecesarias y oscuras. Esto también puede contribuir a mejorar la seguridad al reducir (pero no eliminar) la superficie de ataque.

Si sabes un poco de inglés, verás que el programa es bastante fácil de utilizar; además de que, según la marca de tu teléfono, es capaz de pre-determinar cosas como:

  • qué aplicaciones puedes desinstalar sin problemas: fliparías con la cantidad de programas que no sirven para nada, o apenas para recopilar metadatos de uso.
  • También podrás ver que puedes desinstalar programas aparentemente imposibles de desinstalar desde el teléfono, como Google Chrome, Gmail, YouTube
  • aplicaciones que harían perder algunas características del teléfono: cada aplicación con opción a desinstalar/bloquear viene con una pequeña descripción que generalmente indica qué podrías perder al desinstalarla.
  • aplicaciones que no tienen recomendada su desinstalación: aplicaciones que, mejores o peores, provocarían problemas suficientemente importantes en tu sistema como para que consideraras eliminarlas. Pero de nuevo, cada persona tiene sus necesidades particulares…

A nota personal, cada vez que alguna amistad se compra un teléfono nuevo, le paso el teléfono por este programa y jamás he tenido ni un solo problema.
El teléfono sencillamente es más reactivo, tiene menos anuncios, menos aplicaciones basura, y se vuelve un poquito más nuestro.

Lanzadores libres: otra manera de limitar el abuso

En F-Droid podrás encontrar muchísimos launchers (la interfaz donde puedes organizar tus aplicaciones, poner un fondo, los widgets…) libres, donde podrás hacer cosas muy interesantes como:

  • evitar llamadas innecesarias a los servicios de Google,
  • ocultar aplicaciones abusivas que no se pueden desinstalar del sistema,
  • un montón de características más, dependiendo de la opción que escojas.

Os dejamos algunos ejemplos, aunque recomendamos que investiguéis, ya que cada persona tiene casos y necesidades completamente diferentes:

  • Ion Launcher: lanzador simple, bonito y funcional
  • Pie Launcher: lanzador con un estilo muy específico de «tarta» para lanzar aplicaciones rápidamente
  • mLauncher: un launcher minimalista

El proyecto de Fossify acaban de lanzar su nuevo lanzador, ya disponible , y aunque es muy básico, se trata de una organización con bastante recorrido impoluto.

Para los entregados

Si quieres llevar tu Android al siguiente nivel de libertad, entonces te interesará estudiar los conceptos de desbloqueo de OEM, flasheo de un sistema operativo alternativo y, por supuesto, rootear tu teléfono.

Este tipo de acciones conllevan más riesgo, ya que hablamos en muchos casos de hacer algo que vulnera (por desgracia) las garantías del producto que compramos, y donde no existe soporte oficial generalmente, por lo que en muchos casos se debe acudir a los recursos comunitarios, foros, etc.

Además, es probable que se comprometan muchas características, y que muchas aplicaciones se nieguen a dar una funcionalidad completa bajo sistemas alternativos a los oficiales.

Eso sí, es probablemente la única manera de desvincular completamente a Google de tu teléfono.

LineageOS

Nosotros hemos experimentado exitosamente con LineageOS, una distribución de Android con amplio soporte en muchos dispositivos, y con bastante flexibilidad para ajustarla al nivel de privacidad que consideres, usando proyectos como MicroG para hacer creer a algunas aplicaciones que están usando un Android google-ificado.

Lo que principalmente nos encanta es que algunos dispositivos con más de 7 años de vida pueden contar con un Android moderno y actual gracias a este proyecto.

/e/OS

Esta es otra distribución de Android, quizás más profesionalizada, pero con un soporte un poco más limitado en cuanto a dispositivos que lo admiten.

La idea de esta compañía es la de ofrecer un «todo-en-uno», pero con tecnologías libres. Puedes comprar dispositivos directamente instalados con /e/OS o hacerlo tú mismo.

Cosas en el tintero

Hay algunas cosas aún con las que podemos seguir llevando la experiencia de nuestro Android a niveles más libres y personalizados en muchos sentidos como, por ejemplo, con sistemas para que las aplicaciones no nos muestren anuncios, o muchas otras alternativas libres a servicios privativos.

Hay otros grandes temas que trataremos también en algún momento, como son:

  • navegadores web: como ya hemos dicho, son fundamentales en el día de hoy
  • aplicaciones de mensajería: un gran debate, muy interesante, con muchas estrategias y algunos sistemas más óptimos que otros

¿Tienes alguna idea? ¿Crees que puedes aportar algo? ¡Apúntate a alguno de nuestros eventos! También puedes ponerte en contacto con la asociación desde múltiples puntos.

Muchas gracias por tu lectura, esperamos haberte dado alguna pincelada interesante hoy.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Información básica sobre protección de datos Ver más

  • Responsable: Asociación de Usuarios GNU/Linux de València.
  • Finalidad:  Moderar los comentarios.
  • Legitimación:  Por consentimiento del interesado.
  • Destinatarios y encargados de tratamiento:  No se ceden o comunican datos a terceros para prestar este servicio. El Titular ha contratado los servicios de alojamiento web a Contabo que actúa como encargado de tratamiento.
  • Derechos: Acceder, rectificar y suprimir los datos.
  • Información Adicional: Puede consultar la información detallada en la Política de Privacidad.

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Utilizamos cookies propias solo para los inicios de sesión del sitio. Si está de acuerdo clique Aceptar, si no lo hace, y necesita usar esta funcionalidad, no le aseguramos un perfecto funcionamiento de la misma. Más información en nuestra    Política de Cookies
Privacidad