Saltar al contenido

Pódcast 26 de octubre

Episodio del pódcast de GNU/Linux València grabado el 26 de octubre de 2022.

Notas de Alex:

Universidad Rey Juan Carlos – Máster en Software Libre
https://www.boe.es/boe/dias/2013/06/12/pdfs/BOE-A-2013-6317.pdf
https://www.boe.es/boe/dias/2011/06/15/pdfs/BOE-A-2011-10444.pdf
https://www.boe.es/boe/dias/2013/06/12/pdfs/BOE-A-2013-6317.pdf

Correu de Alex al profesor:
Bones.
Intentant fer l’actividad 11 «Compartir carpetes» vaig recordar el que hem digueres de què es complicat treballar a classe perquè «l’internet és precari» però he trobat la solució!!
I és que no es deu a un problema tècnic accidental.. Si no tot el contrari! És a causa de la falta de consciència per part de conselleria per censurar certs IPs o ports i els motius que li porten a fer açò…
I és que els repositoris de les distribucions exitoses de GNU/Linux estan capades..
Em pareix una decisió horrorosa la veritat i desconec exactament quan es va prendre aquesta decisió, però no te pinta de ser fa molt de temps.

Si fiquem la ip del repositori ens eixirà un error de connexió general
com aquest

https://ia904705.us.archive.org/4/items/captura-de-pantalla-2022-10-25-12-09-52/Captura%20de%20pantalla_2022-10-25_12-09-52.png

Però si fiquem el DNS ens eixirà directament el típic missatge de censura de conselleria

https://ia601408.us.archive.org/18/items/captura-de-pantalla-2022-10-25-12-15-19/Captura%20de%20pantalla_2022-10-25_12-15-19.png

La veritat és que em pareix ofensiu per al moviment hacker i tot el que té que vorer amb la seua cultura (la cultura del coneixement) que alguna cosa siga motiu de censura per ser considerat «hacker» a meing.. que conselleria estiga en contra que l’alumne tinga l’esperit de compartir coneixement, cosa que seria prou honesta per la seua part…. encara que pense que simplement sé està caient en la clàssica demonització de la paraula, sense parar-se tan sols a revisar el seu significat correcte (i no el que els dona la premsa o altres entitats de dubtós sentit de bondat)
Deixe algunes fonts per si no coneixes sobre aquest tema
https://stallman.org/articles/on-hacking.html
https://es.wikipedia.org/wiki/%C3%89tica_hacker#%C3%89tica_hacker
https://es.wikipedia.org/wiki/Hacker#GNU

Hem pareix un abús flagrant aquest comportament la veritat, aquest es el límit que devem tolerar.. censuren ports.. ports lo qual m’impedeix poder gastar el meu propi correu, restringeixen tota classe de descàrrega de programari lliure, ni siquiera pots accedir a torproject.org/ i el que encara no sé. Què serà lo pròxim?, censurar la Viquipèdia? No dèiem normalitzar aquest tipus de maltractament, un maltractament paternalista i hipòcrita per part d’aquest poder… perquè no es dediquen a censurar la pàgina de facebook? o els servicis de google que realment abusen de nosaltres?
https://www.gnu.org/proprietary/malware-google.html
https://stallman.org/facebook.html
Per no ficar-me a parlar de com s’imverteix els dines de la ciutadania en sotmetre tecnològicament al ciutadà i concretament incapeu en maltractar a l’alumne (que millor puesto per implantar idees feixistes)

Però.. qual es la solució a tot açò?
I és que quan parlarem l’altre dia.. Jo no entenia bé com teníem aquest problema a la classe (fins a que ho he entès tot hui) i si recordes bé jo et vaig dir: «Però si jo acabe d’instalar un sistema GNU/Linux complet amb netinstall…»
I doncs és que ahí aquesta la solució!!
Podem calfar-nos el cap en com descarregar els repos per la xarxa tor (algo la veritat prou interessant de conèixer) però mentre esperem que la conselleria lis done la gana fer-nos cas… (si és que puc parlar en plural (com sempre)) la solució es ser més llestos que ells.
Ells ens censuren els repos? Gastem uns altres!!
I es que clar… ells censuren els DNS i adreces IP dels repositoris de les distros més conegudes; Ubuntu.. Debian… etc… però jo puc fer tota la meua informàtica sense problema.. I es deu al fet que gaste Devuan!
https://www.devuan.org/
Devuan és un sistema operatiu basat en Debian el qual rebutja system-d, per ser fidel a l’esperit original de Debian i seguir amb la filosofia modular d’UNIX
https://es.wikipedia.org/wiki/Filosof%C3%ADa_de_Unix
No es que tinga res en contra de Debian… al contrari, em pareix un dels millors projectes de programari lliure que existeix. Però simplement estava buscant una distro que millorara precisament l’aspecte dels repositoris.. perquè clar.. no system-d, implica clarament repositoris totalment diferents!! (com que no esta basat en system-d no pots gastar les mateixes llibreries òbviament) doncs ahí tens una solució la solució, espere que et servisca de profit, la meua proposta, seria gastar simplement a la classe distros que no estigen censurades per conselleria, i no basades en system-d.. nian un porro, les més popular són algunes com GNU/Linux Void en la que triomfa la seua estabilitat i gestió de recursos
https://voidlinux.org/

I GNU/Linux Gentoo… que.. ahí esta XD
https://www.gentoo.org/

Una altra solució també seria demanar als alumnes cada vegada que el dia abans instal·laran tots els paquets necessaris per a la pràctica.. però clar, precarietat al poder.

Utilizamos cookies propias solo para los inicios de sesión del sitio. Si está de acuerdo clique Aceptar, si no lo hace, y necesita usar esta funcionalidad, no le aseguramos un perfecto funcionamiento de la misma. Más información en nuestra    Política de Cookies
Privacidad