Lectura en español disponible aquí.
El passat divendres 28 de març ens reunírem a Las Naves, com cada mes. Aquesta vegada sabíem que anàvem a tindre un públic més reduït (el de febrer és un outlier claríssim), però sempre ens fa molta il·lusió desvirtualitzar la gent. 😍
En particular vingueren unes quantes persones de l’associació Hackerspace València, a qui saludem amb estima 👋, i els ajudàrem amb la instal·lació de distribucions GNU/Linux i altres temes menors. Us recomanem que doneu una ullada a la seua web i els seus projectes; sens dubte tenim molts fronts comuns, i no serà l’última vegada que col·laborarem junts. 🤝

Privacitat i seguretat en correus electrònics: un repàs bastant complet 🛡️
La xarrada de Javier va ser molt interessant. Tant per la informació de divulgació general que molta ciutadania necessita sobre la importància de preservar les nostres dades privades, com també per un munt d’informació més concreta sobre protocols, que ens va permetre a molts apuntar-nos dades per a fer les nostres investigacions personals.

Personalment, em va cridar molt l’atenció poder aprofundir un poc més en eixa idea que de tant en tant havia escoltat,
autoallotjar el teu propi servidor de correu electrònic és un infern
i que ara cobrava bastant de sentit. I és que no només existeix el nostre estimat GPG per a encriptar correus i arxius, sinó que el email té moltes més barreres i protocols per a assegurar que no se suplanten identitats, evitar el famós spam i reconéixer els dominis.

Perquè t’entretingues una estona, ací tens una web que ens va ensenyar, mail-tester.com, on pots avaluar el teu propi correu electrònic pel que fa a garanties de seguretat i privacitat, així com en referència a la puntuació que et donen les llistes de spam d’arreu del món.
MailGPG.com, un nou servei que seguirem de prop 👀
Javier no només ens va fer una xarrada molt completa sobre la privacitat i seguretat en correus electrònics, sinó que també venia a mostrar-nos un nou projecte GNU, i l’empresa pròpia que estan arrancant per a oferir aquest servei.
Es tracta de MailGPG.com, un nou servidor de correu electrònic que utilitza programari lliure al complet i que, a l’estil més pur GNU, no reinventa cap roda. Senzillament introdueix en un servei de webmail un xicotet plugin que gestiona de forma molt fàcil la creació, importació i exportació de claus PGP, tant pròpies com de contactes; a més de permetre protegir-les amb contrasenya.

Quin és el factor diferenciador? Doncs que, a diferència del que estàvem acostumats fins ara, on les claus es trobaven sempre en el nostre dispositiu local, MailGPG proposa gestionar-les remotament (⚠️amb la delegació de claus privades que això comporta⚠️). La seua utilització està pràcticament automatitzada des de la web, i per tant, disponibles en qualsevol dispositiu amb connexió a Internet.
Encara que els usuaris més avançats ens valem perfectament amb el sistema «manual» de gestió local de claus PGP (probablement així siga lleugerament més segur), crec que gràcies a un projecte com aquest, serà molt més fàcil aconseguir que mon pare, ma mare, mon iaio… comencen a encriptar i signar els seus correus, i això, estaràs d’acord amb mi, és una molt bona notícia.
⚠️ Un avís a navegants sobre MailGPG
Javier també va deixar clar que MailGPG.com encara és un projecte que està molt verd, en fase alpha, i que encara no tenen llestes ni la política de privacitat, ni de cookies. Tampoc estan especificats concretament quins són eixos projectes lliures que diuen estar utilitzant, per tant, cal prendre les seues afirmacions amb un cert grau d’escepticisme fins que vegem que la cosa va agafant millor forma.
Us demanem mantindre la cautela i també avisar-vos que l’associació GNU/Linux València no té cap vincle amb MailGPG.com; senzillament hem permés, com ja hem fet altres vegades (com amb Hackapet), que les iniciatives de programari lliure puguen connectar amb la gent i facilitar que siguen conegudes per a combatre les opcions privatives que sabem que limiten greument les nostres llibertats.
MailGPG.com està oferint comptes de correu perquè pugueu testejar el servei. No es demana cap informació bancària, però sí que han deixat clar que el seu ús serà gratuït únicament durant un any, i a partir d’aleshores, serà un servei de pagament. Us demanem, per favor, que reviseu aquest avís totes les vegades que siga necessari.
Moltes gràcies una vegada més 💌
Gràcies per llegir-nos i estar pendents de tots els nostres esdeveniments. Es venen coses molt xules, així com la tan esperada repetició del taller de Godot que tanta expectació ha despertat.
Segueix-nos! Ens veiem prompte ❤️
Lectura en español
Lectura en español al hacer clic
Crónica 2025-03-28: una sorprendente charla y un proyecto interesante
El pasado viernes 28 de Marzo nos reunimos en Las Naves, como cada mes. Esta vez sabíamos que íbamos a tener un público más reducido (lo de Febrero es un outlier clarísimo), pero siempre nos hace mucha ilusión desvirtualizar a la gente. 😍
En particular vinieron unas cuantas personas de la asociación Hackerspace València, a la que cariñosamente saludamos 👋, y les estuvimos ayudando con la instalación de distribuciones GNU/Linux y otros temas menores. Os recomendamos que echéis un vistazo a su web y sus proyectos; sin duda tenemos muchos frentes comunes, y no será la última vez que colaboremos juntos. 🤝
Privacidad y seguridad en emails: un repaso bastante completo 🛡️
La charla de Javier Sepúlveda estuvo muy interesante. Ya fuera por la información de divulgación general que mucha ciudadanía necesita sobre la importancia de preservar nuestros datos privados, o también por un montón de información más concreta sobre protocolos que nos permitió a muchos apuntarnos datos para hacer nuestras investigaciones personales.
Personalmente, me llamó mucho la atención poder entrar un poco más a fondo en esa idea que de vez en cuando había escuchado,
auto-hospedar tu propio servidor de correo electrónico es un infierno
y que ahora cobraba bastante sentido. Y es que no solo existe nuestro querido GPG para encriptar correos y archivos; sino que el email tiene muchas más barreras y protocolos para asegurar que no se suplantan identidades, evitar el famoso spam y reconocer los dominios.
Para que te entretengas un rato, aquí tienes una web que nos enseñó, mail-tester.com donde puedes evaluar a tu propio correo electrónico en cuanto a garantías de seguridad y privacidad, así como en referencia a la puntuación que te dan las listas de spam de todo el mundo.
MailGPG.com, un nuevo servicio que seguiremos de cerca 👀
Javier no sólo nos hizo una charla muy completa sobre la privacidad y seguridad en correos electrónicos, sino que también venía a mostrarnos un nuevo proyecto GNU, y la empresa propia que están arrancando para ofrecer este servicio.
Se trata de MailGPG.com, un nuevo servidor de correo electrónico, que utiliza software libre al completo, y que, al más puro estilo GNU, no reinventa ninguna rueda. Sencillamente introduce en un servicio de webmail un pequeño plugin que gestiona de forma muy fácil la creación, importación y exportación de claves PGP, tanto propias como de contactos; además de permitir protegerlas con contraseña.
¿Cuál es el factor diferenciador? Pues que, a diferencia de lo que estábamos acostumbrados hasta ahora, donde las claves se encontraban siempre en nuestro dispositivo local, MailGPG propone gestionarlas de forma remota (⚠️con la delegación de claves privadas que esto conlleva⚠️). Su uso está prácticamente automatizado desde la web y, por lo tanto, disponible en cualquier dispositivo con conexión a Internet.
Aunque muchos usuarios avanzados nos manejamos bien con el sistema «manual» de gestión local de PGP, (que además será probablemente ligeramente más seguro); creo que gracias a un proyecto como este, va a ser mucho más fácil conseguir que mi padre, mi madre, mi abuelo… empiecen a encriptar y firmar sus correos, y eso, estarás de acuerdo conmigo, es una muy buena noticia.
Un aviso a navegantes sobre MailGPG ⚠️
Javier también dejó claro que MailGPG.com se trata aún de un proyecto que está muy verde, en fase alpha, y que aún no tienen listas ni la política de privacidad, ni de cookies, y tampoco está especificado concretamente cuáles son esos proyectos libre que dice están utilizando, por lo tanto, hay que tomar sus afirmaciones con cierto grado de escepticismo hasta que veamos que la cosa va cogiendo mejor forma.
Os pedimos mantener la cautela y también avisaros de que la asociación GNU/Linux València no tiene ningún vínculo con MailGPG.com; sencillamente hemos permitido, como ya hemos hecho otras veces (como con Hackapet), que las iniciativas de software libre puedan conectar con la gente y facilitar que sean conocidas para combatir a las opciones privativas que sabemos que limitan gravemente nuestras libertades.
MailGPG.com está ofreciendo cuentas de correo para que podáis testear el servicio. No se pide ninguna información bancaria, pero sí han dejado claro que su uso será gratuito únicamente durante un año, y a partir de entonces, será un servicio de pago. Os pedimos por favor que reviséis este aviso todas las veces que sea necesario.
Muchas gracias otra vez más 💌
Gracias por leernos y estar pendiente de todos nuestros eventos. Se vienen cosas muy chulas, así como la tan esperada repetición del taller de Godot que tanta expectación ha alcanzado.
¡Síguenos! Nos vemos pronto ❤️